Silikonowe formy do pieczenia- tysiące możliwości

Co jest największą zaletą silikonowych form do pieczenia? Na pewno nieprzywieranie ciasta, ułatwione wyjmowanie wypieków, energooszczędność i możliwość upchnięcia w każdym wolnym miejscu w szafce.

Ale przede wszystkim możliwość wykonania form w niezliczonej mnogości kształtów i wzorów, ograniczonych praktycznie tylko wyobraźnią i… miejscem w piekarniku.

Największe silikonowe formy do pieczenia przeznaczone są do wypieku dużej ilości małych ciastek za jednym „zamachem”, na skalę niemalże przemysłową (np. https://sklep.polmarkus.com.pl/silikonowe ). Przykładem może być forma, w której można upiec czterdzieści cztery magdalenki. Jest to bardzo dobre rozwiązanie dla lokali gastronomicznych, gdzie oszczędność czasu i miejsca jest sprawą kluczową dla prowadzenia kuchni. Na drugim biegunie stoją małe, pojedyncze foremki do wypieku ciastek o najrozmaitszych kształtach. Wybór jest przeogromny i można wybrać coś praktycznie na każdą okazję. Są tu literki, cyferki, okolicznościowe napisy, misie, krówki, motylki, postacie z bajek, postacie związane ze świętami i setki innych wzorów, które długo by można wyliczać. Gdzieś pomiędzy tymi największymi i najmniejszymi znajdują się formy do wypieku „zwykłych” ciast, czyli zastępujące dobrze znane, prostokątne, aluminiowe blaszki.